Coachen is geen lesgeven

Gepubliceerd op 20 september 2023 om 16:40

 

Coachen is in ieder geval niet hetzelfde als individueel lesgeven. Dat beaam ik uit eigen ervaringen. Bij coaching laat je best de rol van vakspecialist zo snel mogelijk los om de creativiteit van de coachee te kunnen aanboren en om je te kunnen laten bewonderen door de oplossingen die hij of zij zelf bedenkt.

Bij coaching gaat het er om dus dat de coachee|leerling leert om zelf doelen te stellen, zelfstandiger wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Belangrijkste hierbij is dat de leerling zelf aangeeft waar hij of zij aan gaat werken. De coach leert de leerling de aanpak om die doelen ook echt te behalen. Vaak dient zich dan de oplossing voor de coachingsvraag plotseling vanzelf aan. Voor een optimale begeleiding zijn het inzetten van vier kwaliteiten van een coach van groot belang.

Dit zijn: structuur bieden, individueel aandacht bieden, stimuleren en verantwoordelijkheid geven.

‘Pedagogisch en didactisch coachen hebben een groot leereffect’

Pedagogisch coachen is afgestemd op de leerling|coachee en gaat over verbinding maken, over aandacht, over hoe je coachees, leerlingen en studenten open en nieuwsgierig tegemoet kunt treden en ze op een creatieve, innovatieve en ondernemende manier de gestelde doelen laat bereiken.

Didactisch coachen sluit aan bij de motivatie en het vermogen|capaciteit van de leerling en heeft een groot leereffect door de inzet van ervaringsgerichte werkvormen (door een open en lerend leiderschap te stimuleren).

Een combinatie van beide vormen heeft een positief effect op de motivatie van leerlingen, want ze stimuleren en versterken intrinsieke motivatie van de leerling.

Een coach maakt ze bewust van wat ze al goed doen. Hij of zij benoemt het en dat is van groot belang voor de zelfbeeld en de motivatie.

Coaching benadrukt positieve gedachten en helpt negatieve overtuigingen te doorbreken. Een leerling krijgt hierdoor perspectief op zijn of haar situatie. Coaching kan ze een nieuw richtinggevoel geven; leerlingen leren zijn of haar eigen ergste criticus te zijn, ze leren zich open te stellen, eigen verhaal te delen, wat in de meeste scenario’s een brug van verbinding is.

Uitgangspunt is werken vanuit hier-en-nu, met een positieve insteek, aan een toekomstige gedragsverandering.

De verantwoordelijkheid om te groeien ligt bij JEZELF (leerling | student | coachee), maar een coach ondersteunt je in het afleggen van de weg om het afgesproken doel te bereiken. Het is en blijft een TEAMwork.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.